Luc van Elsloo
01/14/2024
2 min
0

Stijlvolle Blikjes: Ontdek de Frisse Norm met 'Sleek-cans'

01/14/2024
2 min
0

Of je het nu al hebt opgemerkt of niet, er vindt momenteel een verschuiving plaats van de klassieke brede 'fat-can' naar de slankere 'Sleek-can'. Deze transitie is nu al een jaar aan de gang. Het brede blik heeft 50 jaar lang de markt gedomineerd zonder verandering in vorm, tot nu. Coca Cola, Fanta, Fernandes, Minute Maid en Fuze Tea zijn allemaal overgestapt op de 'Sleek-can'. In de schappen zie je steeds minder van de brede frisdrankblikken, maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Wat maakt de dunne frisdrankblikken beter dan hun bredere tegenhangers? Wij leggen het uit.



Voordelen van de dunne frisdrankblikjes

Een vraag die wellicht bij je opkomt is: 'Waarom ondergingen de cola blikjes een verandering?' De reden hiervoor ligt in een belangrijk verschil tussen de 'Sleek-can' en de 'fat-can' - namelijk de omvang per tray. Ondanks dat de inhoud gelijk blijft, zorgen smallere blikjes ervoor dat de kartonnen tray kleiner wordt en daarmee ook het gebruikte plastic. Dit heeft een positieve impact op het milieu. Volgens Coca Cola resulteert deze verandering in een besparing van 620 ton plastic in vergelijking met de brede blikken! De inhoud per blik blijft onveranderd: 33cl.






Afgezien van dit milieuvriendelijke voordeel wordt de verandering ook door velen als esthetisch positief ervaren. Het oogt mooier en veel gebruikers vinden dat het dunne blikje prettiger in de hand ligt. Deze verschuiving naar smallere frisdrankblikjes is met name merkbaar bij frisdranken. Wat betreft bier- en speciaalbierblikken blijft de overgang tot nu toe beperkt, met uitzondering van een opvallende speler: de Hard Seltzers, die vrijwel allemaal in een slanke uitvoering verkrijgbaar zijn. Naar onze mening is het slechts een kwestie van tijd voordat brouwerijen de trend volgen en overstappen op de 'Sleek-cans', gezien de huidige ontwikkelingen.




Dunne frisdrankblikjes in frisdrankautomaten

Voor producenten en inkopers betekent de overgang een aanzienlijke verandering, en dit geldt ook voor veel eigenaren van verkoopautomaten. Als je bijvoorbeeld een wat oudere Coca Cola- of standaard frisdrankautomaat hebt, kan het zijn dat de schachten aangepast moeten worden. Dit proces is vaak kostbaar (richting de duizend euro is niet ongebruikelijk), en het kan de moeite waard zijn om te overwegen een gereviseerde drankautomaat aan te schaffen met passende schachten.




Voor een hoop spiraalautomaten geldt dit niet. Daar passen de dunne frisdrankblikken altijd al in (denk maar aan de Red Bull of Chocomel). Voor één type automaat is ombouwen zelfs helemaal niet mogelijk, de Vendo V75.


Onze kijk op de overgang van brede naar slanke frisdrankblikken


Zoals eerder aangegeven, betekent de overgang van 'fat-cans' naar 'sleek-cans' een aanzienlijke vooruitgang voor velen. De esthetiek van het slanke blik wordt als aantrekkelijker ervaren, en bovendien draagt het bij aan een milieuvriendelijkere aanpak. Hoewel we erkennen dat deze ontwikkeling op de lange termijn positieve effecten zal hebben, bevinden we ons momenteel in een tweestrijd. Het dunne blikje oogt en voelt esthetisch aangenamer en is beter voor het milieu. Toch zijn er overwegingen, vooral voor degenen die op dit moment eigenaar zijn van een oudere frisdrank- of Cola-automaat.









Reacties